Kontakt
Aut. klinisk diætist Susanne Elman Pedersen

Morgenmad

Havremysli med nødder

(ca. 250 g)

Det skal du bruge:
50 g nødder f.eks. hassel- og valnødder
200 g havregryn, gerne grovvalsede
1 spsk. flydende honning
1 tsk. vaniljesukker
4 tørrede abrikoser

Sådan gør du:
Hak nødderne groft.
Rist nødder og havregryn i honning og vaniljesukker på en tør pande eller i ovnen ved 200° C i 10-15 min. på midterste ovnrille.
Vend i blandingen nogle gange.
Hak abrikoserne fint.
Vend abrikoserne i blandingen, og afkøl den.
Opbevar myslien i en tætsluttende beholder.

Servering
Server havremysli som drys på skyr eller andet mælkeprodukt.

Variation:
Du kan bruge ruggryn i stedet for havregryn og mandler i stedet for nødder.
Stødt ingefær, kardemomme eller kanel kan erstatte vaniljesukker. Brug evt. kun ½ tsk. hvis du bruger ingefær eller kardemomme.

25 g (?? spsk.) havremysli:
Energi 500 kJ/120 kcal
Fedt 4 g – Kulhydrat 15 g – Protein 3 g
Kulhydrat pr. 100 g 59 g

Kernegrød med kokos

(2 personer)

Det skal du bruge:
1 dl knækkede hvedekerner (ca. 50 g)
1 spsk. kokosmel
2 dl vand
1 dl havregryn, gerne grovvalsede (ca. 35 g)
2-2½ dl mælk ?
¼ tsk. stødt ingefær
salt

Pynt:
1 spsk. kokosmel
½ lille banan (ca. 40 g)

Sådan gør du:
Sæt kerner og kokosmel i blød i vand natten over.
Tilsæt havregryn, mælk og ingefær, og kog grøden i ca. 10 min.
Smag den til med salt.
Rist kokosmelet på en tør pande.

Servering:
Skær bananen i små stykker, og pynt grøden med banan og kokosmel. Server straks.

Variation:
Brug ruggryn i stedet for havregryn og rugkerner i stedet for hvedekerner.
Banan kan erstattes af ananas, pære eller æble.

Pr. person:
Energi 1050 kJ/250 kcal
Fedt 6 g – Kulhydrat 36 g – Protein 10 g
Kulhydrat pr. 100 g 14 g

Overnight rye (Rug over natten)

(2 personer)

Det skal du bruge:
2 dl ruggryn (ca. 70 g)
1 dl skyr
1 dl vand
1 tsk. flydende honning
½ tsk. stødt kanel
1 knsp. salt

Pynt:
½ dl mandler (ca. 30 g)
1 lille æble (ca. 50 g)
ca. ½ dl bær f.eks. blåbær, solbær, ribs eller granatæblekerner (ca. 25 g)

Sådan gør du:
Bland ruggryn, skyr, vand, honning, kanel og salt sammen, og stil det i køleskab natten over.
Hak mandlerne.
Skær æblet i små tern.
Pynt ”grøden” med mandler, æble og bær, lige inden du skal spise.

Servering
Server overnight rye som morgenmad eller mellemmåltid.

Variation:
Brug grovvalsede havregryn i stedet for ruggryn.
Erstat kanel med vaniljesukker eller stødt kardemomme. Brug evt. kun ¼ tsk. kardemomme.
Mandler kan du erstatte med hassel- eller valnødder.

Pr. person:
Energi 1175 kJ/280 kcal
Fedt 9 g – Kulhydrat 33 g – Protein 14 g
Kulhydrat pr. 100 g 17 g

Rugdrys med mandler

(ca. 350 g)

Det skal du bruge:
4 skiver rugbrød, gerne lidt tørt (ca. 200 g)
3 dl ruggryn (ca. 100 g)
1 dl mandler (ca. 60 g)
1 dl tørrede tranebær (ca. 50 g)
1 tsk. stødt kanel

Sådan gør du:
Riv rugbrødet groft, eller smuldr det fint.
Hak mandlerne groft.
Hak tranebærrene groft.
Bland ingredienserne på nær tranebær.
Rist blandingen på en tør pande i 3-5 min., mens du rører nogle gange.
Du kan også riste blandingen ved 200° C i ca. 15 min. på midterste ovnrille. Vend rundt et par gange.
Afkøl blandingen, og tilsæt tranebær.
Kom den i en beholder med tætsluttende låg.

Servering:
Server rugdrys på skyr eller andet syrnet mælkeprodukt naturel.

Variation:
Du kan anvende grovvalsede havregryn i stedet for ruggryn.
Brug nødder som alternativ til mandler.
Du kan erstatte kanel med vaniljesukker eller kardemomme.

3 spsk. (20 g) rugdrys:
Energi 300 kJ/ 70 kcal
Fedt 2 g – Kulhydrat 11 g – Protein 2 g

Kulhydrat pr. 100 g 52 g